Dialog Tentang Poligami

Dialog ini dipetik dari internet tentang isu poligami.
Zul:  “Aslkm, Sila rujuk petikan dari suratkhabar baru-baru ini yang mengetatkan syarat untuk berkahwin lebih dari satu. Kalau kita lihat buku Fiqh Sunnah karangan Sayid Sabiq ianya sangat berbeza. Adakah ulama’ dulu tidak pandai dalam mengeluarkan sesuatu hukum bagi kepentingan umat Islam seluruhnya? Atau hukum ulama’ dulu tidak mengikut peredaran zaman, kolot, tidak moden? Ulasan Sheikh Yusuf al Qaradawi adalah selari dengan Sheikh Sayid Sabiq? Tidak adakah cendikiawan (intelek) Islam dalam dunia ini yang ingin membuat penyelidikan (research; MA atau PhD) tentang hikmah Allah membolehkan Muslim berkahwin lebih dari satu tetapi tidak melebihi empat? Siapakah kita yang hendak mengkritik apa yang telah diwahyukan oleh Allah? Allah Maha Mengetahui akan rahsia kenapa Dia membenarkan Muslim boleh berpoligami. Ini adalah peringatan untuk diri sendiri yang sangat dhaif ini. Maaf kiranya ada terkasar bahasa atau tersinggung perasaan. Wassalam.”

 

Petikan dari akhbar berbunyi:

  1. Perkahwinan (kedua) hanya patut atau perlu atas faktor kemandulan, keuzuran jasmani, sengaja ingkar mematuhi perintah hak persetubuhan atau gila di pihak isteri;
  2. Pemohon berkemampuan menanggung semua isteri dan tanggungannya termasuk yang bakal ditanggung;
  3. Pemohon berupaya memberi layanan adil kepada semua isteri;
  4. Perkahwinan tidak menyebabkan ‘darar Syarie’ atau bahaya yang menyentuh isteri mengenai agama, nyawa, tubuh badan, akal, maruah dan harta benda mengikut kebiasaan yang diakui hukum syarak; dan
  5. Kuasa mahkamah mengkehendaki seseorang membuat pembayaran nafkah kepada isteri atau isteri-isteri yang sedia ada.

 

Zul:  ”Ada pembetulan tentang ayat ” Ulasan Sheikh Yusuf al-Qaradawi adalah selari dengan Sheikh Sayid Sabiq?” sebenarnya dibaca ” Ulasan Sheikh Yusuf al Qaradawi adalah selari dengan Sheikh Sayid Sabiq.” Wassalam.”

 

Irfan:  ”Tak ada pembetulan pun! Atau saya tak nampak?!”

 

Zul:  ”Tanda soal (?) sepatutnya tidak ada. Hasil kajian saya, kedua-dua Sheikh mempunyai pendapat yang sama iaitu berpoligami disebabkan oleh sorry to say “strong sexual desire” atau mengikut seorang ustaz dalam kuliah yang saya ikuti “engine turbo”. Saya minta maaf sebab guna bahasa-bahasa yang begini. Tapi itulah hakikat yang Allah jadikan manusia ini seperti dalam Surah Al-Imran ayat 14. Cinta kepada wanita itu adalah kesenangan hidup dunia. Apa yang ada di sisi Allah itu lebih baik. Wassalam.”

 

Fandi:  “Assalamu ‘alaikum. Bagi saya itu bukan the only reason why poligamy! Kalau inilah reasonnya musuh Islam akan mengatakan bahawa Rasulullah s.a.w. kuat nafsu. Sebenarnya setiap perkahwinan Rasulullah ada different reasons behind it. Bagi saya yang lebih utama adalah menjaga maruah dan kehormatan wanita. Dalam situasi maruah dan kehormatan wanita terjamin melalui poligami, maka poligami harus digalakkan. Namun dalam keadaan kehormatan wanita dan maruah wanita tidak terjamin dengan poligami maka sesuatu harus dilakukan agar poligami yang diharuskan oleh Islam itu dilaksanakan dalam keadaan yang terkawal, berperaturan agar hikmah poligami itu dapat dicapai dengan sempurna. Ini tidak menafikan dalam keadaan tertentu, banyak sebab-sebab lain yang mengharuskan poligami termasuk apa yang disebutkan oleh Zul tadi, namun sebab itu sahaja tidak sepatutnya menjadi satu-satu sebab mengapa berpoligami kerana hal itu adalah relatif bagi setiap individu.

 

Tanpa mengambil kira faktor kemampuan yang lain, keadilan dan dharar(mudarat) yang berlaku hasil dari poligami, maka poligami sebegitu adalah tidak selaras dengan kaedah Fekah, “Mengutamakan Maslahah umum berbanding Maslahah Peribadi”, “Menolak Mafsadah lebih utama dari Maslahah” dan lain-lain kaedah yang berkaitan. Apatah lagi maslahah yang ingin dicapai tersebut adalah maslahah peribadi semata-mata. Walaubagaimanapun, tidak dinafikan peraturan yang terlalu ketat dan tidak munasabah juga boleh membawa kepada mafsadah dan dharar yang lebih berat yang juga harus ditangani dengan sewajarnya. Inilah dilema sebenarnya di pihak penggubal undang-undang yang harus difahami oleh setiap dari kita dalam apa jua peraturan yang hendak dilaksanakan termasuk dalam kes Hudud, Qisas dan sebagainya. Wallahu a’lam.”

 

Zul:  “Aslkm, Sekadar satu perbincangan. Boleh tak sekiranya saya mengatakan bahawa masalah peribadi itu boleh menjadi masalah umum bila terdapat ramai peribadi yang mempunyai masalah yang sama atau yang sewaktu dengannya. Saya lihat banyak ayat-ayat Al-Quran yang diturunkan menyentuh masalah peribadi dan diselesaikan melalui wahyu untuk menjadi pengajaran kepada umat pada masa itu dan seterusnya sehingga hari Qiamat. Sebab itu saya mengambil rujukan dari Sheikh Besar seperti Yusuf al-Qaradawi, Sayid Sabiq yang melihat kepentingan umat Islam seluruhnya.

 

Lebih-lebih lagi masalah poligami ini sangat mudah difahami bagi yang orang yang telah berkahwin. Kalau seseorang yang belum berkahwin mungkin memahaminya secara teoritikal sahaja. Sekiranya mahu melihat perspektif individu maka bagaimana dengan perkahwinan pertama yang juga banyak masalah yang ditimbulkan oleh sesetengah individu yang mana sekiranya teori untuk menjaga kepentingan orang lain supaya tidak timbul masalah maka syarat-syarat harus diperketatkan juga bagi perkahwinan yang pertama maka ianya akan mengalami nasib yang sama seperti poligami di mana akan ada yang tidak layak untuk berkahwin bagi perkahwinan yang pertama.

 

Islam itu agama yang mudah di mana tidak semestinya seseorang itu perlu menjadi Profesor dahulu baru boleh memahami Islam hatta seorang pemandu teksi pun boleh memahami Islam asalkan ada yang boleh menerangkan dengan cara yang berhikmah maka boleh saja dia memahami Islam dan mempraktikkannya.”

 

Zul:  “Saya tidak faham kenapa hendak menyusahkan pensyariatan poligami ini yang sebenarnya sangat jelas sejelas bintang di langit adakah kerana takut ianya terkena kepada diri sendiri dan bukannya untuk menjaga maslahah umat. Kita lihat the first place kenapa Allah membenarkan orang lelaki Islam berpoligami di mana hikmahnya hanya Allah Taala sahaja yang tahu dan saya rasa kita boleh mencari, mengkaji hikmahnya terpulanglah kepada kita di antara hendak dengan tak hendak. Tapi realiti sekarang mungkin kerana takut dicop sebagai kuat nafsu maka tak ada orang berani hendak buat research tentang ini. Ini sebenarnya satu challenge. Kalau kita tak buat maka orang orientalis akan menghentam kita dengan meracuni fikiran generasi sekarang supaya melihat poligami ini sesuatu yang mesti dijauhi dan menimbulkan banyak problem kepada masyarakat.

 

Masyarakat barat hari ini tak memerlukan poligami kerana mereka telah jauh terpesong dari norma-norma agama dan mereka hidup lebih dahsyat dari haiwan dan they can stay together man and woman without marriage and they can even change their partners every week or even everyday without feeling guilty.”

 

Zul:  “Bila saya menulis ni bukannya saya tuju kepada seseorang tapi anggaplah ini sebagai suatu diskusi yang bertujuan untuk mencari keredhaan Allah. Dalam ilmu kejuruteraan, jika sesuatu hukum (law) itu sudah diputuskan maka ianya boleh dijadikan rujukan tapi bukan bermakna ianya tidak mengalami kesilapan kerana ianya adalah buatan manusia yang bersifat dhaif dan melakukan kesilapan. Hanya ketetapan dan hukum Allah sahaja yang perfect dan hanya Allah sahaja yang mengetahui hikmahnya. Wallahu’alam.”

 

Fandi: “Assalamu ‘alaikum. Memang tiada siapa yang boleh mempertikaikan bahawa pensyariatan poligami membawa hikmah besar kepada individu (lelaki dan perempuan), masyarakat, ummah dan agama. Dari segi teorinya beres, kita menentang sekeras-kerasnya pihak yang mempertikaikan pensyariatan poligami kerana poligami adalah ubat yang amat mujarab untuk menyelesaikan masalah ummah.

 

Cuma apa yang harus diperhalusi ialah perlaksanaannya dalam kontek sekarang kerana kita sedia maklum our legal framework is not Islamic. Oleh itu dalam isu poligami pihak2 tertentu wajib mengambil tanggungjawab melaksanakan peraturan-peraturan tertentu agar hikmah poligami itu dapat dicapai. Bayangkan jika setiap orang diberi kebebasan seluas-luasnya untuk berpoligami semata-mata berasaskan keperluan nafsu tanpa sebarang syarat dan peraturan, maka dalam keadaan umat Islam yang amat jahil dengan hukum hakam Allah, maka semua orang akan berlumba-lumba untuk berpoligami dan sudah tentu keadaan ini membawa dharar kepada masyarakat khasnya para wanita.

 

Walaubagaimanapun ini tidak bermakna kita bersetuju dengan syarat-syarat yang dicadangkan oleh pihak-pihak tertentu. Yang penting bagi saya ialah kesedaran ummah terhadap Islam dan hukum hakamnya supaya setiap individu yang ingin berpoligami faham akan hukum dan tuntutan poligami agar mampu mencapai hikmah pensyariatan poligami tersebut. Peranan kita menyedarkan masyarakat. Kalau ada antara kita yang mampu berpoligami, tidak salah untuk kita buktikan dan tunjukkan kepada masyarakat bahawa poligami itu mampu membawa kebahagiaan kepada individu, ummah, agama dan negara. Wallahu a’lam.”

 

Zul: “Saya rasa jika undang-undang poligami ini dilaksanakan yang sepatutnya menurut Islam, ianya tidak akan menimbulkan masalah kepada kaum wanita atau masyarakat kerana kita yakin yang mana poligami ini dibenarkan oleh Allah Taala adalah untuk menyelesaikan permasalahan ummah dan menjaga kedudukan kaum wanita untuk semua umat Islam dan pada setiap zaman. Bukankah dengan poligami maka kedudukan sorry to say wanita-wanita janda akan terjamin, juga sorry to say wanita-wanita yang agak berumur akan berteman kerana naluri mereka berkehendakkan teman hidup, dan juga sorry to say wanita-wanita yang muda pun akan dapat melahirkan zuriat dengan cepat dan ramai sekiranya ada rezeki. Bukankah kaum wanita lebih ramai sekarang ini berbanding dengan kaum lelaki? Walaupun tak ada statistik tapi rasanya gitulah. Saya rasa kalau seseorang itu berkahwin kerana nafsu itu tidak menjadi masalah sebab ianya masih disalurkan on the right track (halal). Sebab kuat nafsu jugalah Allah membenarkan 2, atau 3, atau, 4 saya rasa walaupun this is not the only reason. Wallahu’alam.”

 

Zul: “Aslkm, “The problem is sekiranya undang-undang poligami ini disekat atau dipayahkan aplikasinya maka semuanya terlibat samada orang baik atau tak berapa baik. Ini seolah-olah kita menidakkan undang-undang itu sendiri. Sebab itu kita perlu tengok juga kepada Islam yang asal. Bukan bermakna bila kita bergelar profesor kita saja yang pandai. Ulama’-ulama’ dulu-dulu lagi intelligent, mereka menghafal banyak hadis, buku, Al-Quran tak payah ceritalah dalam dada dan terbukti keikhlasan mereka sehingga ada yang sanggup masuk jel dan ramai yang syahid kerana mempertahankan pendirian mereka. Dari sudut masalah dulu dan sekarang lebih kurang sama saja, orang lelaki dulu dengan sekarang sama saja, kita makan nasi dia makan roti, makan juga jadi nak kata fatwa zaman dulu tak sesuai dengan sekarang saya kurang setuju.”

 

Fandi:  “Assalamu ‘alaikum. “Saya rasa isu ini sama jugak dengan perkahwinan pertama. Islam mengharuskan kahwin asal saja sudah mencapai baligh tetapi mengapa peraturan semua Negara Islam menetapkan umur yang dibenarkan berkahwin? Kalau nak ikut apa yang disebutkan oleh ulama’ dulu dalam kitab-kitab mereka, asal saja baligh, biar sahajalah sapa nak kahwin, kahwinlah, tak perlu ada apa-apa peraturan mengenai umur dsbnya. Mengapa di Malaysia perkahwinan wajib didaftarkan? Mengapa kena ada ujian darah? Mengapa…? Mengapa…? Mengapa….? Bukan soal ulama’ dulu tak intelligent tapi zaman berubah, suasana berubah, perlaksanaan sesuatu hukum pun harus berubah.  La yunkar taghayyur al-ahkam bi taghayyur al-azman. Ini bukan bermaksud fatwa dulu tak boleh pakai, kita yakin apa yang difatwakan dan ditulis oleh ulama’ dulu adalah mutiara yang harus dijadikan sandaran dan panduan untuk kita semua. Tidak timbul soal Islam asal atau Islam sekarang, tapi soal perlaksanaan hukum Islam wajib mengambil kira suasana semasa, sebab itulah peraturan-peraturan perkahwinan dilaksanakan. Tetapi tidak bermakna kita setuju dengan semua peraturan yang telah dan akan dilaksanakan. Cuma tidak salah dari sudut pandangan Fekah untuk menetapkan peraturan seperti menetapkan umur tertentu untuk perkahwinan demi menjaga maslahah ummah dan agama. Perkara yang sama boleh diaplikasikan untuk isu poligami, tak salah dibuat peraturan. Kita harus faham bahawa mengenakan peraturan yang tidak pernah dikenakan oleh orang terdahulu, jika ianya berasaskan kepada fatwa yang memenuhi syarat-syarat fatwa berasaskan kepada sumber hukum dan dalil yang sahih adalah tidak bercanggah dengan kehendak Syariah. Cuma jangan kita faham, apa sahaja yang tidak difatwakan oleh ulama’ dulu sebagai tambahan kepada hukum “Islam asal” dan bercanggah dengan kehendak Syariah dan Islam! Itu amat merbahaya. Soal fatwa itu kita setuju atau tidak itu boleh dibahaskan dan dibincangkan dan common untuk semua isu. Kalau mereka mengeluarkan fatwa yang salah, jika melalui proses yang betul mereka mendapat satu ganjaran, kalau fatwa mereka betul mereka mendapat dua ganjaran. Pokoknya, perbezaan pandangan di kalangan cerdik pandai Islam adalah perkara biasa dan ini tidak bermakna satu pihak mesti benar satu pihak mesti salah. Soal ulama’ dulu masuk jel atau Syahid kerana mempertahankan pandangannya, itu saya tak berani nak komen. Wallahu a’lam.”

 

Zul:  ”Aslkm, Saya nak minta tolong seseorang menghuraikan ayat ini “Kalau mereka mengeluarkan fatwa yang salah, jika melalui proses yang betul mereka mendapat satu ganjaran, kalau fatwa mereka betul mereka mendapat dua ganjaran.” dengan berdasarkan persoalan berikut:-

1. Siapakah “mereka” yang boleh mengeluarkan fatwa?

2. Apakah maksud “melalui proses yang betul”?

3. Adakah ijtihad berbentuk lokaliti (baru) tanpa mengambil kira ijtihad ulama’-ulama’ lain yang mu’tabar yang mana ijtihadnya (ijtihad ulama’ muktabar telahpun ada sebelumnya) telah sedia ada dan relevan dengan subjek yang dibincangkan boleh diambilkira?. Wallahu a’lam.”

 

 

Advertisements