Bicara Poligami… (4)

Kata penulis lagi,

Peristiwa buruk tentang orang yang mengamalkan poligami memang ada tapi yang baik pun ramai…sahabat R SAW ramai yang praktis poligami ini tapi tak ditonjolkan di dalam sirah (sejarah Islam)…atau mungkin bukunya saya tak jumpa.

Kalau hendak diceritakan keburukan poligami ini, keburukan pun ada berlaku pada perkahwinan pertama (yang beristeri satu) seperti mengabaikan tanggungjawab sebagai suami, tidak memberi nafkah zahir & batin kepada isteri, dan sebagainya tetapi itu bukan bermakna perkahwinan itu yang tidak elok tetapi pengamalnya yang tidak mengikut sistem (pensyariatan poligami) yang betul.

Sistem (pensyariatan poligami) sudah elok tapi segelintir orang yang melaksanakannya itu yang bermasalah. Sistem poligami sudah baik tapi segelintir orang yang melaksanakan itu yang tidak mengikut peraturan2 yg telah ditetapkan.

Sebab itu penulis mengharapkan lebih ramai lagi yang memahami Islam yang sebenar terutama isu poligami ini tampil ke hadapan memperjelaskan kepada masyarakat bahawa kita tidak boleh menolak pensyariatan poligami ini…poligami ada dalam Islam dan kita menerima apa2 syariat Islam dengan hati yang redha dan dengan perasaan seronok atau suka. Apa yang dimaksudkan oleh penulis ialah kita menyukai sesuatu yang disukai oleh syara’, kita tidak menyukai sesuatu jika sesuatu itu tidak disukai oleh syara’.

Lagipun penulis percaya setiap isteri tidak perlu risau dengan pensyariatan poligami ini kerana ianya adalah “as a matter of choice” (pilihan si suami). Sekiranya si suami itu tidak mahu berpoligami kerana takut tidak boleh berlaku adil maka dia kahwin satu isteri sahaja. Kalau si suami boleh berlaku adil maka dia dibolehkan berkahwin dua atau tiga atau empat sekiranya dia mahu (limit 4 saje). Begitu juga di pihak perempuan yang hendak dikahwini sekiranya perempuan itu tidak mahu berkahwin dengan lelaki tersebut maka perkahwinan yang kedua itu tidak akan berlaku. Bukannya apa yang difikirkan apabila dilaksanakan pensyariatan poligami ini semua menjadi kelam-kabut disebabkan lelaki-lelaki/suami-suami mengejar perempuan merata-rata di shopping complex atau di tempat awam, perempuan/wanita berlari lintang-pukang kerana untuk menyelamatkan diri…tidak, tidak begitu… proses perkahwinan itu berjalan seperti biasa sepertimana proses perkahwinan dengan isteri yang pertama. Jadi sebagai kesimpulannya, tidak semua lelaki/suami akan berkahwin lebih dari satu isteri…sekiranya dia merasakan tidak boleh berlaku adil maka dia berkahwin dengan seorang isteri sahaja. Itu yang dimaksudkan di dalam Al-Quran di dalam surah Al-Nisaa’: 3.

Perkara poligami ini memang nampak ianya seperti “in favor of” (menyebelahi) pihak lelaki sahaja tetapi apa yang perlu kita ingat bahawa Allah Taala yang mencipta manusia; lelaki dan perempuan, mengetahui apa yang baik bagi hamba-hambaNya. Penulis tahu sesetengah wanita merasa berat untuk menerima hakikat mengapa dibenarkan poligami bagi pihak lelaki tetapi itulah yang terbaik di dalam Islam untuk memenuhi pelbagai keperluan manusia dan Islam sebenarnya hendak “protect” (melindungi) lelaki supaya tidak terjerumus ke lembah zina, pelacuran, homoseks dan seumpamanya. Syariat Islam adalah untuk kebaikan seluruh manusia walaupun ianya nampak seperti “keuntungan” di sebelah pihak sahaja. Itulah yg dinamakan hikmah.

Poligami juga dilihat untuk menyelesaikan masalah masyarakat seperti jumlah wanita yang ramai dan melebihi lelaki. Ibu2 tunggal yang memerlukan perhatian dan penjagaan suami untuk meneruskan hidup mereka dan anak-anak mereka, anak-anak dara yang masih ramai belum berkahwin walaupun umur mereka sudah melebihi 30an, 40an…

Bagi yang tidak memperolehi anak disebabkan mempunyai isteri yang mandul atau berpenyakit kronik dan sebagainya maka poligami adalah jalan penyelesaiannya dengan tidak mengabaikan tanggungjawab suami terhadap isteri yang pertama (segala hak2 isteri pertama ditunaikan seperti nafkah zahir dan batin).

Apa yang baik itu datangnya daripada Allah, yang kurang atau lemah itu datangnya daripada kelemahan saya sendiri.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s