Bicara Poligami… (3)

Penulis ingin menambah:

Ada orang mengatakan kepada penulis, ” Apa hang sibuk-sibuk bincang bab poligami ni? Hang sendiri dah berpoligami ke? Atau hang sendiri takut-takut dengan isteri?

Jawapan penulis kepada soalan-soalan begini ialah di dalam agama Islam yang kita anuti sekarang dan insyaAllah sehinggalah kita dipanggil pulang oleh Allah, perlu ada elemen nasihat-menasihati di antara satu dengan lain. Juga mesti ada apa yang dikatakan ‘amal makruf nahi mungkar di mana ada sekelompok yang menegur kemungkaran dan mengerjakan kebaikan. Tidak timbul masalah awak tidak ada kelulusan untuk bercakap bab agama awak kelulusan perniagaan, kejuruteraan, ICT atau apa-apa sahaja bidang yang diceburi, awak boleh bercakap tentang Islam selagi apa yang awak ucapkan tidak menyalahi syara’. Ilmu tentang Islam boleh dipelajari oleh sesiapapun, melalui ceramah-ceramah agama, pembacaan buku-buku oleh ulama’ yang muktabar.

Sanggupkah kita dengan kefahaman yang ada kita hanya membiarkan sahaja syariat Islam diubah dengan sewenang-wenangnya hanya untuk memenuhi citarasa golongan yang tertentu? Manakah maruah kita untuk mempertahankan Islam sebagaimana yang kita laung-laungkan selama ini?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s