Sebuah cerpen…(4)

“Ya Allah! Ya Rahman! Ya Rahim! ampunkanlah segala dosa-dosaku kepadaMu! Ampunkanlah dosa-dosa suamiku! Ampunkanlah dosa-dosa anak-anakku! Redhakanlah kehidupan kami sekeluarga! Jadikanlah kami orang-orang yang soleh, yang Engkau redhai kehidupan kami di dunia dan di akhirat! Ya Allah! Ya Ghaffar! Ampunkanlah dosa-dosaku terhadapMu dan dosa-dosa yang telahku lakukan kepada suamiku! Ampunkanlah kekasaran dan tanggungjawab yang telahku abaikan terhadap suamiku! Jadikanlah daku isteri yang solehah, isteri yang taat kepada perintah-perintahMu dan taat kepada suamiku! Tiada daya dan upaya melainkan dengan kehendakMu jua! Engkaulah tempat daku memohon pertolongan dan Engkaulah tempatku mengadu segala masalah yang aku hadapi di dunia ini! Air mata Linda mengalir keluar mencurah-curah dari kelopak matanya pada malam itu. Dia tidak dapat menahan lagi kekesalan yang terbit ikhlas dari lubuk hatinya. Ya Allah! Janganlah Engkau siksa diriku ini di atas segala kesalahan yang telah aku lakukan! Aku bertaubat kepadaMu Ya Allah! Aku hanya insan yang kerdil yang mengharapkan rahmatMu Ya Allah.

Mengimbas kembali peristiwa 3-4 tahun yang lalu, Linda adalah seorang wanita yang aktif berpersatuan. Jawatan terakhir yang disandang olehnya ialah Naib Presiden kepada sebuah persatuan yang dikatakan memperjuangkan hak-hak wanita. Sebagai aktivis persatuan, dia seringkali tiada di rumah dan kadang-kadang balik jauh malam. Tanggungjawabnya terhadap suami dan anak-anak diabaikan hatta sembahyang lima waktu pun banyak yang tertinggal atau sengaja ditinggalkan dek kerana kesibukan. Tambahan pula Linda bergiat atas nama membela kaum sejenisnya yang seolah-olah baginya tidak diambil kisah oleh masyarakat. Kes rogol, penderaan, perceraian, kahwin lari, anak luar nikah, seks bebas di kalangan remaja, isteri yang ditinggalkan suami disebabkan “orang ketiga, keempat”, janda susah yang menanggung anak-anak yang ramai, janda muda yang diceraikan suami yang berkahwin lain, janda yang mahu bercerai disebabkan suami mahu kahwin lain, anak dara- anak dara yang belum berkahwin walaupun sudah melebihi 30 tahun, dan bermacam-macam lagi masalah sosial kini.

Melihat kepada banyak permasalahan-permasalahan ini berpunca dari perkahwinan yang bergolak yang disebabkan oleh kehadiran “orang ketiga” – istilah yang digunakan oleh sesetengah golongan bagi mengeruhkan lagi keadaan, maka terlintas di fikiran Linda yang poligami dalam Islam ini menimbulkan semacam suasana kelam-kabut di dalam sesebuah rumahtangga. “Tengok tu anak-anak ditinggalkan, tak tahu tanggungjawab yang si suami tengah berseronok dengan isteri muda, tu je kerja orang lelaki” fikir Linda sendirian. Perasaan benci yang meluat-luat timbul di hatinya bila memikirkan yang ada orang yang sanggup meninggalkan isteri yang menjadi impiannya pada satu masa dulu tetapi dibuang begitu saja bila sudah ada teman yang muda jelita.

Peristiwa-peristiwa beginilah yang menjadikan Linda seorang yang melihat permasalahan sosial adalah disebabkan oleh sistem yang ada bukan kepada pelakunya. Maksudnya Linda melihat sistem di dalam sesebuah masyarakat itulah yang patut dipersalahkan bila berlakunya sesuatu kepincangan.

“Alhamdulillah, Allah telah menunjukkan taufiq dan hidayahNya kepadaku sebelum aku menutup mata buat selama-lamanya” bisik Linda di dalam lubuk sanubarinya. “Allah telah menunjukkan aku akan jalan Islam yang sebenarnya, bukan sepertimana yang difahami oleh kebanyakan masyarakat sekarang” fikirnya lagi. “Alhamdulillah, Allah tidak mematikan aku di dalam keadaan aku bergelumang dengan kejahilan, kebencian dengan amal-amal soleh, memandang jelek kepada orang-orang soleh, bahkan tidak begitu yakin dengan sistem Islam yang cukup indah ini” kata mata hatinya. “Syukurku kepada Allah, Tuhan Semesta Alam yang telah memberiku petunjuk sehingga aku merasakan di saat ini bahawa Nabi Muhammad adalah Nabi dan Rasul yang sangat kucintai. Sunnah Nabi Muhammad adalah yang terbaik, yang memandu manusia seluruhnya ke jalan yang benar iaitu jalan yang lurus. “Dulunya aku lebih mengagumi sistem yang ditunjukkan oleh barat dek kerana kejahilanku tidak mempelajari sistem Islam itu sendiri, tapi kini Allah telah meyakinkan aku bahawa sistem Dia lah yang patut aku kagumi dan sanjungi kerana Dia lah yang menciptakan manusia dan alam semesta maka Dia lah yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk manusia ikuti di dalam kehidupan sehari-hari” katanya lagi.

Linda pasrah kiranya Syamsul ingin berkahwin dua, tiga atau empat dia tidak akan membantah. Dia redha dengan ketetapan hukum yang telah ditentukan di dalam syariat Islam. Memang itulah yang terbaik untuknya sebagai seorang yang bernama wanita. Dia tidak ragu-ragu akan pensyariatan poligami yang telah termaktub di dalam Al-Quran lebih 1 400 tahun yang lalu. Bahkan dia yakin apa yang terkandung di dalam Al-Quran seluruhnya adalah untuk kebaikan manusia juga. Maha Bijaksana Allah Taala yang telah menurunkan Al-Quran. Islam adalah penyelesaiaan akan segala masalah sosial, kemelut ekonomi dan apa-apa sahaja yang dihadapi oleh manusia di muka bumi ini. Kejayaan manusia adalah meyakini atau beriman dengan apa yang telah diturunkan oleh Allah Taala.

“Tanpa disedari air mata penyesalan bercampur dengan air mata kesyukuran keluar perlahan-lahan membasahi pipinya”. “InsyaAllah hujung tahun ini kami akan ke tanah suci Makkah untuk menyahut seruanMu ya Allah” bisik hati kecil Linda bersama-sama keheningan dan kesyahduan malam itu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s