Sebuah cerpen…(3)

Linda (bukan nama sebenar) sudah berubah sekarang. Gaya pakaiannya, rentak percakapannya tidak lagi seperti dulu. Masa muda-muda dulu.

“Abang, abanggg, abang nak tidur ni abang dah solat ‘Isya’ ke belum?” Tegur Linda kepada suaminya Syamsul dengan lemah-lembut. “Abang kalau belum solat, solatlah dulu takut nanti subuh baru terjaga, terlepas pulak Isya’ tu”.

“Yelah, yelah, abang bangun ni, ehh dah pukul berapa dah?” Sahut  Syamsul sambil menggosok-gosokkan matanya. Begitulah Syamsul, faham sangat dengan teguran isterinya. Sejak kehidupan mereka berubah, Syamsul sangat memahami kehendak hati isterinya. Isterinya sangat mengambil berat tentang urusan agama. Setiap kali lepas solat lima waktu mereka tidak akan terlepas berdoa memohon kepada Allah supaya kehidupan mereka bahagia, anak-anak mereka menjadi anak-anak yang soleh dan solehah – yang taat kepada perintah Tuhan dan taat kepada kedua ibubapa. Allah telah memberi taufiq dan hidayah kepada mereka berdua untuk menghayati agama Islam di dalam kehidupan sehari-harian mereka.

Linda melihat suaminya ke bilik air untuk mengambil wudu’. Dia masih lagi berpakaian lengkap baju solat dan masih duduk di atas sejadah. Sejadah yang dibelinya di Jalan Melayu berdekatan dengan Masjid India enam bulan yang lalu. Dia menadah tangan sambil memohon doa kepada Allah. Lampu di dalam bilik tidur utama itu sengaja dimalapkan agar perasaannya untuk berdoa kepada Allah pada malam itu memberi kesan yang mendalam kepada jiwanya. Jam di dinding sudah menunjukkan pukul satu pagi. Suasana yang cukup hening, tenang, aman, damai. Masa itulah boleh dikatakan setiap hari pasangan suami isteri itu akan bangun dari tidur mereka dan melakukan ibadat seperti solat tahajjud, berdoa, menangis sepuas-puas hati, dan membaca Al-Quran beserta dengan tafsirnya sekali. Taufiq dan hidayah Allah diberi kepada sesiapa yang dikehendakiNya.

bersambung…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s