Bicara Poligami…

Satu persoalan kenapa penulis membentangkan isu poligami di dalam blog ini. Keadaan semasa dan persepsi seseorang melihat isu poligami itu menyebabkan penulis membicarakannya di sini dengan petikan-petikan dari buku-buku ulama’-ulama’ yang boleh dipercayai seperti Dr Yusof Al-Qaradawi dan lain-lain lagi. Ada beberapa perkara penting yang hendak disentuh di bawah ini seperti berikut :-
1. Sebagai seorang Muslim/Muslimah yang taat dan patuh kepada ajaran Islam yang sebenar, kita hendaklah melihat, mengkaji, merenung isu ini dengan fikiran yang terbuka dan penuh rasional iaitu cuba menilainya dengan hikmah atau kebijaksanaan akal yang dikurniakan oleh Allah Taala bukan dengan perasaan yang penuh dengan emosi dan pengaruh negatif dari media massa. Apabila kita melihat sesuatu perkara itu sebagai negatif maka sukar bagi pemikiran kita untuk menilai sesuatu itu dengan perasaan yang waras. Perlu direnungkan kepentingan manusia keseluruhannya di dalam menangani sesuatu perkara.

2. Al-Quran yang kita membacanya setiap hari adalah menjadi panduan hidup atau “a way of life” juga menjadi bahan rujukan kepada kita ke arah jalan yang betul (hidup yang terpandu). Allah menurunkan Al-Quran kepada ummat Islam ialah supaya dihayati dan dipraktikkan di dalam kehidupan sehari-hari. Al-Quran bukan sekadar dibaca malah lebih dari itu, untuk dijadikan sebagai petunjuk kepada orang-orang yang beriman kepada Allah Taala. Di bulan Ramadhan ini kita digalakkan membaca Al-Quran dan diberi pahala yang berlipat ganda. Cuma satu langkah lagi yang perlu dilakukan iaitu memahami isi kandungannya dan mempraktikkannya di dalam kehidupan individu, keluarga, masyarakat dan seterusnya.

3. Orang yang beriman kepada Allah, menyempurnakan perintah rukun Islam seperti solat 5 waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, menunaikan zakat, mengerjakan fardhu haji jika mampu dan ibadat-ibadat yang lain samada yang wajib atau sunat melakukan ibadat-ibadat tersebut kerana mereka mentaati ajaran Islam yang mulia. Orang-orang yang beriman juga meninggalkan perkara-perkara yang dilarang oleh Islam dengan penuh rasa ketaatan kepada Rabb alam semesta.

4. Orang-orang yang beriman mengenal Allah sebagai Tuhan yang Maha Berkuasa ke atas semua makhlukNya. Dia juga yang mengatur hidup manusia di dunia ini, maknanya Dia membuat peraturan-peraturan supaya manusia patuh kepada peraturan-peraturanNya. Kita tidak boleh mengubah ibadat seperti solat, puasa, zakat, haji, menutup aurat dan sebagainya Dia berkehendakkan begitu. Ada perkara-perkara yang tidak disebut di dalam Al-Quran atau Hadis di mana perkara-perkara tersebut hendaklah diputuskan oleh ulama’-ulama’ yang boleh dipercayai dan berilmu. Keputusan mereka mestilah tidak bercanggah dengan peraturan-peraturan yang telah ditetapkan (yang tidak berubah). Ulama’-ulama’ adalah orang-orang yang pakar di dalam bidang masing-masing.

5. Kita mesti ingat musuh-musuh Islam seperti orientalis & misionari bertungkus-lumus siang dan malam 24 jam sehari untuk memesongkan kefahaman orang-orang Islam dan mengikuti agama mereka terutama di dalam bab poligami dan perceraian (talak). Mereka mengatakan poligami hanya diberikan kepada orang lelaki sahaja dan hak bercerai di beri kepada orang lelaki (kuasa talak diberi kepada suami). Itulah modal mereka supaya ummat Islam terpengaruh dan keyakinan ummat Islam terhadap agama Islam menjadi luntur. Na’uzubillahi min zaalik.

https://milkyway27.wordpress.com/2007/12/06/polygamy-part-1/

Kita tidak boleh memandang ringan akan perkara ini kerana mereka menggunakan logik akal mereka semata-mata dan kita, umat Islam, berpandukan wahyu. Kita tidak boleh terjerebak dengan daya tarikan, kata-kata manis yang mereka hamburkan, janji-janji manis, dan pujuk-rayu mereka supaya kita mengikuti jejak langkah mereka yang membawa kepada neraka wa na’uzubillah. Mereka menggunakan berbagai-bagai terminologi untuk mempengaruhi ummat Islam supaya jauh dari ajaran Islam yang sebenar seperti “hapuskan poligami kerana poligami menafikan hak kesaksamaan gender”, “hak asasi wanita terabai dengan poligami”, “poligami tidak sesuai di zaman sekarang”. “poligami sudah menjadi isu lapuk”, “lelaki dibenarkan beristeri empat, kenapa perempuan tidak boleh bersuami empat” dan banyak lagi kata-kata yang sebenarnya jika difikirkan adalah menunjukkan kelemahan dari segi kefahaman terhadap agama Islam itu sendiri. Itulah yang boleh dilakukan oleh orientalis dan misionari untuk menarik ummat Islam terutamanya kaum wanita/muslimah yang mana mereka mudah terpedaya dengan pujuk-rayu golongan orientalis/misionari yang setiap hari bekerja untuk meruntuhkan Islam. Kenapa pendapat mereka yang hendak diikuti? Manakah pendapat yang lebih baik; oreintalis/misionari atau ulama’-ulama’ Islam yang muktabar?

6. Di dalam Al-Quran dengan jelas Allah berfirman orang lelaki Muslim boleh berkahwin dengan wanita samada 2, 3, atau 4 jika boleh berlaku adil. Sekiranya tidak boleh berlaku adil maka kahwin satu isteri sahaja. Ya, sekiranya boleh berlaku adil iaitu di dalam pemberian nafkah zahir dan batin dan di dalam giliran malam.

https://milkyway27.wordpress.com/2008/03/17/polygamy-why-is-it-permitted-in-islam/

Tetapi di dalam perasaan kasih & sayang terhadap isteri-isteri adalah mengikut kemampuan suami itu sendiri kerana perasaan kasih & sayang kepada isteri-isteri itu adalah di luar bidang kuasa si suami (Allah yang menjadikan perasaan kasih & sayang di dalam hati seseorang itu kepada seseorang yang lain – di luar bidang kuasa manusia). Tetapi suami tidak boleh meninggalkan isteri yang kurang disayangi itu terkatung-katung tanpa penjagaan darinya. Maknanya semua isteri-isteri mendapat hak-hak mereka yang sama sebagai seorang isteri tidak kira samada isteri pertama atau isteri kedua atau isteri ketiga atau isteri keempat.

https://milkyway27.wordpress.com/2007/11/30/penjelasan-surah-al-nisaa-ayat-129-keadilan-di-dalam-berpoligami/

Suami hendaklah menunaikan hak-hak isteri dengan adil. Jadi di sini penting dijelaskan yang keperluan harian, makan-minum, rumah itu tidak semestinya yang mahal-mahal belaka kerana itu bergantung kepada kemampuan si suami. Adil juga bukan bermakna sama jumlahnya contoh isteri pertama ada 3 org anak, isteri kedua ada 2 orang anak maka perbelanjaan untuk isteri yang pertama adalah lebih daripada isteri yang kedua kerana tanggungannya adalah lebih ramai. Adil mengikut keperluan masing-masing.

7. Masalah dengan pengaruh negatif dari media massa sekarang ialah terlalu banyaknya cerita-cerita yang direka dan ditayangkan yang menggambarkan bahawa kehidupan berpoligami itu penuh dengan pelbagai masalah. Ini sedikit sebanyak akan mempengaruhi segelintir masyarakat terutama kaum hawa (sorry to say) untuk mempercayai dan meyakini yang ada sesuatu yang tidak kena dengan sistem poligami. Sistem poligami ini siapa yang membenarkannya atau siapa yang meluluskannya. Bukankah Allah yg membenarkannya? Sanggupkan kita mengatakan yang sistem ini tidak elok, tidak baik, lapuk ditelan dek zaman dan patut dihentikan atau diketatkan saja pelaksanaannya supaya tidak ramai yg boleh mengamalkannya? Wa na’uzubillahi min zaalik. Kita jawab sendiri, tanya hati nurani kita. Macamana di akhirat nanti bila kita berhadapan dengan Allah Taala iaitu Pencipta manusia dan alam semesta serta Pencipta kepada sistem-sistem Islam (manhaj) termasuk sistem poligami untuk kebaikan hidup manusia semasa di muka bumi ini dan untuk kebaikan alam sekitar di padang Mahsyar kelak? Macamana kita hendak menjawabnya? Apakah alasan kita di hadapan Allah Taala? Para sahabat Rasulullah mereka adalah contoh ikutan terbaik kepada kita dan kebanyakan mereka mengamalkan poligami ini (Dr. Yusof Al-Qardawi). Masalah kepada ummat Islam sekarang ialah tidak mahu belajar memahami Islam yang asal sebagaimana yang diturunkan kepada Nabi Muhammad S.A.W.

8. Bila bercakap tentang poligami bukanlah bererti semua lelaki Muslim akan berkahwin 2, 3, atau 4. Penulis tegaskan sekali lagi, bukan semua. Kerana ini adalah suatu pilihan dan bergantung kepada syarat seseorang itu boleh berlaku adil atau tidak. Perkahwinan ke-2, 3, atau 4 adalah sama juga seperti perkahwinan yang pertama. Minta persetujuan perempuan yang hendak dikahwini itu tetapi tidak semestinya meminta izin kepada isteri yang pertama (atau isteri-isteri yang sedia ada kerana ini bukanlah menjadi syarat), ada wali, saksi dan sebagainya. Sekiranya si perempuan yang hendak dikahwini itu (samada janda atau anak dara) tidak bersetuju atau tidak mahu berkahwin dengan lelaki itu maka tidak berlakulah perkahwinan tersebut.

9. Poligami adalah salah satu syariat di antara syariat-syariat yang terdapat di dalam Islam dan ianya adalah sesuatu yang tetap.

https://milkyway27.wordpress.com/2008/05/22/hentikan-poligami-pbb/

https://milkyway27.wordpress.com/2007/12/08/polygamy-pt-8/

https://milkyway27.wordpress.com/2007/12/12/polygamy-pt-9/

https://milkyway27.wordpress.com/2007/12/12/polygamy-pt-10/

https://milkyway27.wordpress.com/2007/12/12/polygamy-pt-11-end/

Segala kebaikan adalah datangnya dari taufiq dan hidayah Allah dan jika ada kesilapan adalah datangnya daripada kelemahan dan kesilapan penulis sendiri. Semoga kita semua diberi kefahaman Islam yang sebenar dan menjadikan hati-hati kita mudah menerima kandungan-kandungan ajaran-ajaran Islam yang suci ini dan menjadi bekalan kepada kita di dalam mengharungi hidup di dunia ini. Semoga iman kita bertambah di bulan Ramadhan ini dan bulan-bulan yang seterusnya sehingga kita dipanggil pulang oleh Allah.

2 thoughts on “Bicara Poligami…

  1. hemmmm….
    mungkin aku adalah seorang istri yang gila, yang justru dengan sadar dan penuh semangat mengompori suami sendiri untuk poligami, karena bagiku kalau suamiku mampu untuk berpoligami kenapa nggak….

  2. saat ini, saya juga sedang membuat sebuah cerita ttg poligami dari sudut pandang istri, mohon bimbingannya dan kalo berkenan silahkan mampir ke blog saya, sukses selalu ya…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s