Hentikan Poligami – PBB

Komen penulis:

Seseorang Muslim atau Muslimah yang berpegang kepada ajaran-ajaran Islam yang syumul (komprehensif) akan mentaati dan mengikuti ajaran-ajaran Islam sehingga ke akhir hayat mereka. Seorang Muslim dan Muslimah yang ikhlas beriman dengan ajaran-ajaran Islam iaitu mematuhi segala perintah-perintah Allah Taala dan menjauhi segala larangan-laranganNya, akan sentiasa berhati-hati di dalam percakapan, perlakuan dan gerak-geri mereka. Hati mereka sentiasa gementar dan takut kepada yang Maha Pencipta, Tuhan Semesta Alam, kerana segala perbuatan mereka akan diperhitungkan di akhirat nanti.

Muslim dan Muslimah juga adalah orang yang bijak menilai sesuatu. Mereka mengambil nilaian Allah (atau celupan Allah) sebagai nilaian yang teratas jika dibandingkan dengan nilaian-nilaian manusia. Tambahan pula, nilaian manusia yang tidak beriman kepada Allah Taala dan Hari Kebangkitan akan menjerumus kepada hawa nafsu yang tidak baik dan mengikut jejak-jejak syaitan laknatullah. Penulis meminta perlindungan dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Walaupun nilaian manusia itu nampak hebat, cantik tetapi sekiranya tersasar dari ajaran Islam yang sebenarnya maka itu tiada nilaiannya di sisi Allah Taala. Kita jangan lupa bahawa musuh-musuh Islam sentiasa siang dan malam memikirkan bagaimana supaya Muslim dan Muslimah menjadi pengikut mereka dan meninggalkan jauh ajaran-ajaran Islam yang sebenarnya di dalam kehidupan Muslim dan Muslimah. Astaghfirullah. 

01/02/2008 11:51pm

GENEVA 1 Feb. – Kerajaan Arab Saudi perlu menghentikan amalan berpoligami kerana ia bertentangan dengan prinsip kesaksamaan gender, kata jawatankuasa bagi hak wanita Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Jawatankuasa itu dalam laporannya turut mencadangkan Arab Saudi memperkenalkan had umur minimum perkahwinan, selain menamatkan hak penjagaan oleh kaum lelaki dan mengambil segala langkah bagi mengurangkan penganiayaan ke atas wanita.

– AP

Sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/arkib.asp?y=2008&dt=0201&pub=utusan_malaysia&sec=terkini&pg=bt_0.htm&arc=hive

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s