SPAQ 1

Program spaq ini memang bagus. Alhamdulillah, penulis telah berjaya menamatkan pengajian spaq secara modul ini lebih kurang dua tahun yang lalu dengan izin Allah. Baru-baru ini penulis telah menghadiri konvokesyen bagi meraikan kejayaan pelajar-pelajar yang telah berjaya menamatkan pengajian samada dengan memperolehi sijil penuh atau sijil penyertaan.
Dalam program ini, pelajar tidak perlu malu untuk duduk sama-sama di dalam kelas walaupun rakan-rakan sekelas jauh lebih tua dan senior. Atau rakan-rakan yang mempunyai kedudukan yang tinggi di dalam masyarakat seperti pensyarah universiti dan sebagainya. Apa yang penting ialah konsep menuntut ilmu dari buaian hingga ke liang lahad diikuti. Penulis melihat pengajian Al-Quran secara formal begini memberi peluang kepada yang sibuk dengan kerjaya ataupun mungkin yang telah pencen belajar mendalami ilmu Al-Quran dan seterusnya mempraktikkan di dalam kehidupan seharian. Inilah yang diucapkan oleh Pengarah APIUM semasa majlis konvo tersebut.
Pelajar juga didedahkan dengan latihan secara praktikal dengan tenaga pengajar yang berpengalaman seperti imam-imam hafiz di masjid-masjid. Tidak perlu rasa malu kerana itulah belajar namanya. Tidak kira muda atau tua kita masih boleh excel atau cemerlang di dalam menuntut ilmu Al-Quran, yang terpenting keazaman kita untuk menghadiri kelas-kelas spaq tanpa segan silu.
Ada soalan daripada pelajar bertanya kepada ustaz berkenaan dengan hafazan. Adakah faktor pemakanan menjadi isu utama di dalam menghafaz Al-Quran? Ustaz menjawab, cuba lihat orientalis barat mereka minum arak, mereka makan khinzir dan bermacam-macam maksiat lagi yang mereka lakukan tetapi mereka boleh membaca Al-Quran dan memdalami bahasa Arab. Begitulah yang penting kita mahu ke tak mahu mempelajari Al-Quran, kalau begitu sikap orang bukan Islam mempelajari Al-Quran mereka berjaya menguasai ilmu tersebut tetapi mereka tidak mendapat hidayah daripada Allah atau hidayah belum sampai kepada mereka.
Jadi tunggu apa lagi angkat telefon dan berhubunglah dengan Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya untuk mendaftarkan diri anda bagi mengikuti SPAQ. Semoga kita diberi taufiq dan hidayah oleh Allah untuk terus beramal dengan ajaran-ajaranNya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s