Penjelasan tentang beberapa kekeliruan dalam isu poligami

Soalan:

Seorang kawan saya memberitahu bahawa ada sebuah hadith di dalam Sahih Al-Bukhari (7/157) menyebut bahawa Nabi Muhammad S.A.W. bersabda seseorang yang ingin mengahwinkan anaknya dengan Saidina Ali ibni Abi Talib r.a. iaitu sekiranya Ali ingin berkahwin lain, dia (Ali) mestilah meninggalkan Fatimah (menceraikannya), anak perempuan Rasulullah S.A.W. Ini adalah kerana dia (Fatimah) sangat dikasihi oleh Rasulullah S.A.W. dan Rasulullah S.A.W. tidak mahu menyakiti hati Fatimah.

Apakah implikasi hadith ini? Bolehkah hadith ini digunakan sebagai bukti untuk memberitahu seseorang supaya tidak berkahwin dua (berpoligami) kerana itu akan melukakan hati isteri pertama? Adakah hadith ini tidak menggalakkan poligami?

Jawapan:

Salam kepada yang bertanya dan terima kasih.

Sebenarnya, teks hadith dalam soalan anda adalah salah. Teks yang betul adalah seperti berikut yang diriwayatkan oleh Al-Miswar ibn Makhrawa iaitu:

“Ali ingin mengahwini anak perempuan Abu Jahl. Fatimah mendengar berita itu dan pergi kepada Rasulullah dan berkata, “ Orang-orang baginda memikirkan bahawa baginda tidak menjadi marah untuk kepentingan anak perempuan baginda iaitu Ali sekarang akan berkahwin dengan anak perempuan Abu Jahl.”

Dengan itu, Rasulullah bangkit dan selepas membaca tasyahhud (bersaksi akan keesaan Allah dan kerasulan RasulNya yang terakhir) saya mendengar baginda bersabda, “Aku telah mengahwinkan salah seorang anak perempuanku (Zainab) kepada Abu Al-‘Aas ibn Ar-Rabi’ sebelum Islam dan dia (Abu Al-‘Aas ibn Ar-Rabi’) telah membuktikan kejujurannya dalam apa-apa yang diperkatakannya kepadaku. Tidak diragukan lagi Fatimah adalah sebahagian dariku; aku benci melihat dia menderita. Demi Allah, anak perempuan Rasulullah dan anak perempuan musuh Allah tidak boleh menjadi isteri-isteri kepada seorang lelaki.”

Jadi, Ali memberhentikan pertunangan itu. (Al-Bukhari 1538).

Hadith ini membicarakan tentang insiden bahawa Ali ingin mengahwini anak perempuan Abu Jahl iaitu musuh Allah dan RasulNya yang sangat dibenci. Dia (Abu Jahl) telah menyimpan berhala sehingga ke saat akhir hidupnya yang menyedihkan. Dia telah menghina Rasulullah dan sahabat-sahabatnya dan menyiksa mereka; dia juga telah beberapa kali cuba membunuh Rasulullah.

Abu Jahl akhirnya dibunuh oleh orang-orang yang beriman di dalam peperangan Badar satu masa dahulu sebelum Ali bercadang untuk berkahwin dengan anaknya. Sebab itulah kenapa Rasulullah tidak pernah bersetuju dengannya berkenaan dengan perkahwinan ini, bukannya kerana sebab-sebab yang disebutkan oleh anda di dalam teks yang salah yang telah anda sebutkan tadi.

Jadi, itu menjadi bukti bahawa pembenaran (justifikasi) Rasulullah tidak mengizinkan perkahwinan itu bukannya kerana dia (Rasulullah) tidak menggalakkan poligami secara prinsipnya, bahkan dia sendiri telah berkahwin dengan sembilan (9) wanita yang mulia, tetapi sebab keaiban sejarah silam keluarga pengantin perempuan, di mana secara pastinya akan menimbulkan masalah kepada anak perempuan kesayangannya (Fatimah).

Hadith ini menunjukkan satu fakta yang sangat penting iaitu kekeliruan telah berlaku, kalaupun bukan kontroversi, kepada kebanyakan orang Islam, di mana poligami bukannya tidak digalakkan (sebagaimana sesetengah orang berpendapat), juga bukannya dianggap wajib (sebagaimana sesetengah orang cuba membuktikannya) tetapi ianya satu hal yang berkaitan dengan pilihan peribadi – yang menjadi di pihak lelaki untuk menentukannya, dan yang menjadi di pihak perempuan dan penjaganya untuk menerimanya.

Saya berharap penjelasan ini menyelesaikan perkara yang diutarakan. Terima kasih. Wallahu’alam.

(Diterjemah dari http://www.islamonline.net)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s