Penjelasan Surah Al-Nisaa’ ayat 129 (keadilan di dalam berpoligami)

Tajuk fatwa: Adakah ketidakupayaan untuk melayan isteri-isteri secara sama-rata boleh mengharamkan poligami?

Soalan:

As-salamu ’alaykum Ustaz. Apakah maksud ayat Allah: “Dan kamu sekali-kali tidak akan dapat berlaku adil di antara isteri-isteri(mu), walaupun kamu sangat ingin berbuat demikian,” (Surah Al-Nisaa’: 129)

Jawapan:

Wa’laykum as-salamu wa rahmatullahi wa barakatuh.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Segala puji dan syukur kepada Allah dan selawat dan salam kepada PesuruhNya.

Untuk orang yang bertanya, kami mengucapkan terima kasih di atas keyakinan yang besar yang diberikan oleh anda kepada kami, dan kami memohon sangat kepada Allah Yang Maha Besar untuk menolong kami berkhidmat di atas maksudNya dan menyumbangkan kerja-kerja kami di atas jalanNya.

Kewajipan seseorang lelaki untuk melayan isteri-isterinya dengan sama-rata ialah berkenaan dengan membekalkan mereka dengan keperluan asas yang cukup dan pembahagian masa ( berkenaan dengan tempat kediaman). Walaubagaimanapun, pembahagian cinta (kasih sayang) adalah di luar kemampuan manusia; jadi, seseorang tidak akan diperhitungkan di hadapan Allah Yang Maha Besar. Amat tidak bernasib baik sekali, banyak negara yang membenarkan amalan penzinaan ke atas lelaki-lelaki mereka tetapi mengharamkan poligami.

Ulama’ Islam yang terkenal Sheikh Yusuf Al-Qaradawi menyatakan bahawa:

“Menyebut ayat di atas (Surah Al-Nisaa’: 129) sebagai bukti pengharaman poligami adalah ditolak, ianya seperti mengubah ayat dari konteksnya. Tambahan pula, ianya secara tidak langsung menuduh Rasulullah S.A.W. and sahabat-sahabatnya (semoga Allah meredhai mereka semua) tidak memahami Al-Quran atau secara sengaja tidak mahu mengikutinya, hampir kesemua mereka berkahwin lebih dari satu isteri.

Fakta ayat ini menunjukkan bahawa keadilan mutlak di antara isteri-isteri adalah di luar kapasiti manusia itu sendiri, ianya melibatkan persamaan hak secara tepat dalam semua hal, walaupun dalam pembahagian kasih sayang, cinta, dan kepuasan seksual, di mana ianya di luar kekuasaan seseorang lelaki. Seseorang lelaki tidak dapat dielak untuk tertarik kepada salah seorang isterinya lebih dari yang lain; hati-hati manusia adalah di dalam Tangan Allah Yang Maha Besar yang mengubahnya sebagaimana yang dikehendakiNya. [Perasaan seseorang lelaki adalah tidak berurusan dengan kehendaknya.]

Lagipun, sekiranya sesiapa yang mendakwa bahawa ayat yang tersebut di atas mengharamkan poligami patut merenungkan sambungan ayat tersebut, mereka akan sedar bahawa ianya termasuk penafian terhadap dakwaan itu. Allah Yang Maha Besar berfirman di dalam ayat yang sama: “kerana itu janganlah kamu terlalu cenderung (kepada yang kamu cintai), sehingga kamu biarkan yang lain terkatung-katung. Dan jika kamu mengadakan perbaikan dan memelihara diri (dari kecurangan), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Surah Al-Nisaa’: 129)

Dalam ayat-ayat Allah ini, Allah Subhanahua Taala memerintahkan hamba-hambaNya kepada satu fakta bahawa mereka tidak akan boleh mengamalkan keadilan mutlak di antara isteri-isteri mereka berkaitan dengan cinta, tetapi ini tidak bermaksud bahawa salah seorang dari mereka boleh merasa benci terhadap isteri (atau isteri-isteri) yang kurang menarik dari yang lain.

Rasulullah S.A.W. beurusan secara saksama dengan isteri-isteri baginda berkenaan keperluan-keperluan asas dan tempat tinggal dan kemudian baginda memohon kepada Allah Subhanahua Taala dengan bersabda: “ Ya Allah! Inilah pembahagianku setakat yang aku boleh berikan (iaitu, aku berurusan dengan isteri-isteriku secara adil dan saksama mengikut kemampuanku). Jadi aku memohon kepadaMu agar tidak menghisabku ke atas apa yang di bawah kawalanMu tetapi tidak di bawah kawalanku ( iaitu perasaan-perasaanku terhadap mereka).”

Walaubagaimanapun, ianya sungguh menghairankan di mana terdapat sebahagian negara Islam Arab yang mengharamkan poligami tetapi membenarkan penzinaan, iaitu dosa seperti yang difirmankan oleh Allah Subhanahua taala: “ dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk” (Surah Al-Israa’: 32 )

Sesetengah negara tidak melarang penzinaan kecuali dalam kes-kes tertentu, seperti seorang lelaki memaksa seorang perempuan untuk melakukan zina dengannya, atau dalam kes kecurangan perkahwinan di mana pasangan yang dikhianati tidak mahu memaafkan pasangannya.

Bekas Sheikh Besar Al-Azhar, Sheikh ‘Abdel-Halim Mahmoud ( moga Allah merahmatinya) memberitahu saya yang seorang lelaki Islam dari sebuah negara Arab yang negaranya mengharamkan poligami telah berkahwin dengan isteri kedua secara rahsia. Dia tidak mendaftar perkahwinannya dengan isteri kedua tersebut kerana takut-takut akan dihukum oleh undang-undang buatan-manusia di negaranya. Polis mengsuspek dan mengikutnya sehingga mereka menahannya di rumah isteri keduanya. Berhadapan dengan pertuduhan bahawa dia mempunyai isteri kedua dan sekaligus menyalahi undang-undang negara, dia menyangkal pertuduhan itu dengan mengatakan, “Siapa yang memberitahu kamu yang dia ini isteri saya? Dia bukan isteriku; dia adalah perempuan simpananku, dan kami melakukan persetubuhan dari masa ke semasa.” Dengan itu, penyiasat-penyiasat itu memohon maaf kepadanya, “Kami meminta maaf di atas kesalahfahaman ini. Kami ingat perempuan ini adalah isteri kamu. Kami tidak tahu yang dia adalah perempuan simpanan kamu!” Oleh yang demikian, lelaki itu dibebaskan, bagi negaranya penzinaan adalah sebagai satu hak kebebasan peribadi sedangkan poligami diharamkan. Wallahu’alam.

(Diterjemah dari http://www.islamonline.net)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s